keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Kohti sateenkaari-inklusiivista kirkkoa!

Haluatko varmistaa, että seurakunnassasi otetaan huomioon kaikkien seksuaalisten suuntautumisten ja sukupuoli-identiteettien ihmiset? Tämä lista auttaa sinua tarkastelemaan yhteisösi tilannetta ja tarjoaa muutamia tapoja aloittaa suuri muutos pienistä teoista.


  • varmista, että kaikille ihmisille on tarjolla turvalliset wc-tilat. Pidä huolta, että sukupuolineutraaleja vessoja on käytettävissä kirkon keskeisissä tiloissa: älä piilota niitä sokkeloisiin kellareihin tai eri rakennuksiin.


  • käytä inklusiivista kieltä puhuessasi perheestä: joissakin perheissä on kaksi äitiä, kaksi isää, yksi vanhempi tai monta vanhempaa. Joissakin perheissä isovanhemmat kasvattavat lapsenlapsiaan. Tee tilaa kaikille ja kaikenlaisille perheille osallistua kirkon toimintaan.
  • pidä huolta, että samansukupuolisilla vanhemmilla ja heidän lapsillaan on turvallinen pääsy perhetyöhön.
  • pidä huolta, että transnuorilla on turvallinen pääsy nuorisotyöhön.


  • anna ihmisten kertoa, millä nimellä heitä tulee kutsua: esimerkiksi riparin ensimmäisessä tapaamisessa älä vain lue nimiä listasta vaan pyydä kaikkia esittäytymään. Kerro, että leirillä kunnioitetaan sitä nimeä, jolla kukin esittäytyy.
  • pidä huolta, että niin tosiaan tapahtuu: jos esimerkiksi nuori esittäytyy eri sukupuolen nimellä kuin mitä luulit hänen olevan, pidä huolta, että koko leiri käyttää tätä nimeä. Puutu mahdollisiin kiusaamistilanteisiin.
  • älä sukupuolita seurakunnan tapahtumien majoitustiloja, vaan anna osallistujien itse valita huonekaverinsa.


  • luokaa yhdessä rituaaleja ja muita tilanteita, joissa huomioidaan erilaiset sukupuoleen liittyvät siirtymät, esimerkiksi sukupuolenkorjausprosessit ja nimenmuutokset.


  • pidä huolta, että eri tavoin sateenkaarevia ihmisiä on mukana seurakunnan julkaisujen kuvissa: sateenkaariperheitä, sukupuoltaan moninaisesti ilmaisevia seurakuntalaisia, eri tavoin transsukupuolisia seurakuntalaisia.
  • perustakaa seurakuntaan myös oma tila, ryhmä tai työala sateenkaareville ihmisille. Esimerkkejä voi hakea vaikkapa Kallion seurakunnan sateenkaarityöstä:


  • pidä huolta, että sateenkaarevilla ihmisillä on tasa-arvoiset mahdollisuudet päästä töihin, luottamustehtäviin ja muuten palvelemaan seurakunnassasi. Yllättävän suuri osa seurakuntalaisistasi on eri tavoin sateenkaarevia; pidä huolta, että heidän tarpeensa osataan ottaa huomioon seurakunnan päätöksenteon eri asteilla.


  • jos seurakunnassasi on miesten, naisten, tyttöjen tai poikien ryhmiä, pidä huolta, että ryhmiin ovat tervetulleita kaikki ne ihmiset, jotka kokevat ko. sukupuolen omakseen. Pidä huolta, että ryhmien vetäjät ovat tietoisia sukupuolen moninaisuudesta ja osaavat toivottaa kaikenlaiset miehet ja naiset, pojat ja tytöt tervetulleiksi.
  • muista myös, että kaikki eivät ole miehiä tai naisia. Ota huomioon muiden sukupuolten ihmiset koko seurakunnan toiminnassa aina wc-tiloista lapsi- ja nuorisotyöhön ja raamatuntulkintaan.


  • mitä tehdä niille Raamatun jakeille, jotka kirjaimellisesti luettuina ovat selvän trans-ulossulkevia, kuten luomiskertomukselle? Keskustelkaa tästä turvallisessa tilassa seurakunnan transihmisten, erityisesti muunsukupuolisten seurakuntalaisten kanssa.
  • pidä huolta, että seurakunnan omat papit ja vierailevat saarnaajat osaavat ottaa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioon saarnatessaan. Jos seurakunnassa on messu- tai saarnaryhmiä, pidä huolta, että niiden vetäjät ja osallistujat osaavat ottaa lhbtiqa-ihmiset huomioon messussa.
  • Raamatussakin on sukupuolta ja seksuaalisuutta eri tavoin ilmaisevia ja toteuttavia ihmisiä. Tutkikaa ja tuokaa esiin tätä puolta Raamatusta.


  • seksuaalisuuden ja sukupuolen kysymykset ovat tärkeitä kaikille, eivät vain sateenkaareville ihmisille. Ottakaa ne keskeiseksi osaksi seurakunnan opetusta. Muistakaa samalla pitää yllä turvallisemman tilan periaatteita näistä asioista keskustellessa.


  • pidä huolta, että kaikki seurakunnan työntekijät, vapaaehtoiset ja vastuunkantajat saavat säännöllisesti koulutusta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

  • muista, että sateenkaarevat ihmiset ovat paljon muutakin kuin seksuaali- tai sukupuoli-identiteettinsä: naisia, rodullistettuja ja vammaisia ihmisiä, työttomiä - ja muusikoita, taiteilijoita, riparilaisten vanhempia, työssäkäyviä, leskiä, iltapäiväkerholaisia, kirkkokuorolaisia, suntioita… Sateenkaarevia ihmisiä on jo nyt kaikkialla seurakunnassa. On tärkeää ottaa heidät huomioon kaikessa seurakunnan työssä ja kutsua heitäkin mukaan kokonaisina ihmisinä!

  • puuttuuko jotakin? Kommentoi, niin korjaamme!

Suomennettu www.queertheology.com -sivustolla julkaistusta tekstistä An Inclusive Church Checklist.

Suomen luterilaisen kirkon todellisuuden huomioonottaen suomensi ja täydensi Selja Purovaara.

15 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Täysin samaa mieltä Pekan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirjo ja Pekka,

      rakentava keskustelu on mahdollista tässä blogissa, muut kommentit poistetaan. "Täysin älyvapaaksi" nimittely on varma tapa saada kommenttinsa poistettua.

      Mitä tulee Opetushallitukseen, kannattaa lukea ko. kannanotto eikä keltaisen lehdistön revittelyjä. Tulette huomaamaan, että klikkiotsikointi ei usein vastaa edes jutun sisältöä, saatikka uutisessa muka käsiteltävän tekstin sisältöä.

      Poista
  3. Haluaisin saada esimerkin siitä missä raamatussa on "Raamatussakin on sukupuolta ja seksuaalisuutta eri tavoin ilmaisevia ja toteuttavia ihmisiä." Kiitos. Allekirjoitan myös Pekka Mäkisen näkemyksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuukka,

      esimerkiksi Esterin kirjassa on monta tärkeää sukupuoliepätyypillistä henkilöä, eunukkia. Tutustu ensin tähän artikkeliin aiheesta ja sen jälkeen itse Esterin kirjaan.

      https://petersontoscano.wordpress.com/2013/09/30/eunuch-inclusive-esther-queer-theology-101/

      Seksuaalisuuden monimuotoisuus tulee esiin esimerkiksi Daavidin ja Joonatanin välillä. Kuullessaan Joonatanin kuolemasta Daavid jopa sanoo:

      "Raskas on suruni sinun tähtesi, veljeni Jonatan.
      Sinä olit minulle rakas.
      Minulle oli sinun ystävyytesi
      naisen rakkautta ihanampi." (2. Sam. 1:26)

      Nyt voi toki väittää, että ystäviähän he vain olivat. Niin voi sanoa, eikä tuhansien vuosien takaa löydy todisteita suuntaan tai toiseen. Samoin voi väittää Ruutista ja Noomista.

      Seksuaalisuuden moninaisuus ei kuitenkaan ole vain homo/hetero-akselilla liikkumista. Meidän kulttuurissamme vanhojen ihmisten seksuaalisuus on aikamoinen tabu, ja sitä tabua rikotaan monessa kohtaa Raamattua: esimerkiksi Abrahamin ja Saaran tai Sakariaan ja Elisabetin vanhemmiksi tulo omaan aikaansa nähden hyvin vanhalla iällä on osoitus moninaisesta seksuaalisuudesta Raamatussa.

      Yksittäisiä raamatunkohtia tärkeämpää on tietenkin Raamatun punainen lanka. Suosittelen lukemaan aiemman tekstini aiheesta:
      https://feministinenkirkko.blogspot.fi/2016/11/kristinusko-queer-totta.html

      yst.

      Enne

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. On sellaisia, jotka äitinsä kohdusta saakka ovat avioliittoon kelpaamattomia, on toisia, joista ihmiset ovat tehneet sellaisia, ja on niitä, jotka itse, taivasten valtakunnan tähden, ovat ottaneet osakseen naimattomuuden.
    Joka voi valita tämän ratkaisun, valitkoon.
    Matteus:19:11
    Jeesus ottaa hyvin selkeästi kantaa eunukkeihin.
    Mielestäni on hyvin kyseenalaista, että esität Daavidin olleen aviorikkoja.Hyvä yritys sekoittaa veljesrakkautta eroottiseen rakkauteen.


    Viimeiseen paikkaan sanon vielä, että esimerkkisi kertovat onnellisista avioliitoista, eivät "erilaisesta" seksuaalisuudesta. Raamattu ei myöskään puhu vanhusten seksuaalisuudesta.

    Ovatko perusteluni huonot, miksi?
    ja tässä lopuksi haluan vielä kyseenalaistaa onko vielä muita esimerkkejä, kuin eunukit, jotka omasta tahdostaan tai kyvyttömyyttään eivät kelpaa avioliittoon.

    Yst.

    Tuukka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuukka,

      sekoitat nyt seksuaalisuuden ja sukupuolen. Miksi ihmeessä Raamatun eunukit olisivat "kelpaamattomia avioliittoon"? Oletko sitä mieltä, että avioliittoon kuuluu seksi, ja siksi eunukki ei voisi mennä naimisiin? Tällainen ajattelu viittaa minusta hyvin kapea-alaiseen tulkintaan seksuaalisuudesta. Seksi on niin paljon muutakin kuin yhdyntä!

      "On sellaisia, jotka äitinsä kohdusta saakka ovat avioliittoon kelpaamattomia, on toisia, joista ihmiset ovat tehneet sellaisia, ja on niitä, jotka itse, taivasten valtakunnan tähden, ovat ottaneet osakseen naimattomuuden.
      Joka voi valita tämän ratkaisun, valitkoon."

      Me luetaan tätä varsin eri tavoin. Avioliitto on mulle kahden tasavertaisen täysi-ikäisen juridinen liitto. "Äitinsä kohdusta avioliittoon kelpaamattomia" olisivat siis kylläkin hyvin vaikeasti kehitysvammaiset ihmiset, mutta muuta ihmisryhmää en tähän joukkoon nyt keksi.

      "On toisia, joista ihmiset ovat tehneet sellaisia." Tää on monitulkintainen kohta. Ensin tulevat tietenkin mieleen ihmiset, joiden vaikkapa lapsuus on ollut niin rankka, ettei kykyä luottamiseen tai edes rakastamiseen ole päässyt syntymään. Vaikkapa Harry Potter -sarjan köyhäintalossa kasvatettu, täysin rakkautta ja hellyyttä vaille jäänyt Tom Valedro eli lordi Voldemort on esimerkki tällaisesta ihmisestä. Hän ei pysty rakastamaan - sen vuoksi, mitä muut ihmiset ovat hänelle tehneet. Monia tällaisia ihmisiä voi kuitenkin auttaa hyvällä psykoterapeuttisella hoidolla. Itsekin olen oppinut luottamaan vasta aikuisiällä, vaikka rakastaa olenkin osannut.

      Kolmanteen kategoriaan mahtuu monenlaisia ihmisiä, eri syistä naimattomuuden valitsevia usein esim. uskonnon ammattilaisia, pappeja, kilvoittelijoita, nunnia ja munkkeja eri uskonnoista. Ja varmasti monia muitakin.

      Mitä tulee seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen Raamatussa, siitä on kirjoitettu lukuisia eksegeettisiä teoksia. Suosittelen erityisesti tätä:

      https://helka.finna.fi/Record/helka.2056508

      Siinä on tuhannen sivun verran moderneinta eksegeettistä materiaalia Raamatun ja sateenkaarevuuden suhteesta. Suosittelen lämpimästi!

      Poista
    2. Sinulle sanat avioliitto, seksi ja sukupuoli merkitsevät niin eri asioita minulle tavallisena heterona, että ymmärrettävä ajatusten vaihto on sinun ja muittenkin modernien feministien kanssa mahdotonta. Tällaisen kirkon perustaminen ja yleensäkin näistä asioista keskustelu näkyy olevan ajan haaskausta. Eikö muka maailmassa ole tärkeämpiä asioita? Sinäkin yrität todistella meidät fundalistit ajastaan jälkeen jääneiksi loogiseen ajatteluun kykenemättömiksi ihmisiksi. Minä olisin päässyt Nokialle töihin ryhmään, jossa suunniteltiin ja myös myöhemmin tehtiin prosessinsäätöohjelmat silloin rakenteilla olevaan Loviisan ydinvoimalaan. En mennyt töihin huonon palkkatarjouksen takia. Ei kai ydinvoimalan tietokone ohjelmia suunnittelemaan valita ihan ymmärtämättömiä. Puhut tasa-arvosta. Kysynkinkin, onko tasa-arvoista, että lasten kasvatus ja koulutus toteutetaan naisten toimesta tytöille soveltuvin menetelmin? Negatiiviset seuraukset poikiin sivistyneenä ihmisenä tietänet? Tuli tälle sivustolle vain siksi, että kopioisin etusivunne muita keskusteluja varten. Tästä näkee, miten harhaan varsinkin feministit ovat menneet ja kuinka pitkälle luopumus on edennyt. Tahdon sinulle kaikesta huolimatta kaikkea hyvää ja että Jumala kirkastaisi sinulle itsensä. Plokistani joukokuronen.omablogi löytyisi syvällistä asiaa, jos jotain kiinnostaisi missä mennään selvällä Suomen kielellä.

      Poista
    3. Hei Jouko,

      kiitos kommentista. Vastaan aihe kerrallaan.

      "Sinulle sanat avioliitto, seksi ja sukupuoli merkitsevät niin eri asioita minulle tavallisena heterona, että ymmärrettävä ajatusten vaihto on sinun ja muittenkin modernien feministien kanssa mahdotonta."

      Tämä on varmaan ihan totta. Ajattelen, että käsitteenmäärittely on olennaista onnistuneen keskustelun kannalta. Siksi pyrin kirjoittamaan auki sen, miten käsitteitä käytän. Sitten niistä voi keskustella.

      "Tällaisen kirkon perustaminen ja yleensäkin näistä asioista keskustelu näkyy olevan ajan haaskausta. Eikö muka maailmassa ole tärkeämpiä asioita?"

      Feministinen kirkko on liike luterilaisen kirkon sisällä ja tähtää kirkon muuttamiseen, ei uuden kirkon perustamiseen.

      Itse en usko, että maailmassa olisi tärkeämpiä asioita kuin yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ihmisten kesken. Ilmastonmuutoksen torjuminen tietenkin!

      Mikä sinusta on tärkeämpää? Muistathan, että tavoittelemme tasa-arvoa kaikille, myös heteroille, miehille, valkoisille jne.

      "Sinäkin yrität todistella meidät fundalistit ajastaan jälkeen jääneiksi loogiseen ajatteluun kykenemättömiksi ihmisiksi."

      En yritä, eikä yritä kukaan Feministinen kirkko -liikkeessä. Uskon että kaikenlaiset kristityt, samoin kuin muiden uskontojen kannattajat ja uskonnottomat, pystyvät kaikki erinomaiseen loogiseen ajatteluun. Toki ihmisten välillä on eroavaisuuksia: esimerkiksi itse en ole kovin taitava looginen ajattelija, vaikkapa teoreettinen filosofia ei ole minua varten.

      "Minä olisin päässyt Nokialle töihin ryhmään, jossa suunniteltiin ja myös myöhemmin tehtiin prosessinsäätöohjelmat silloin rakenteilla olevaan Loviisan ydinvoimalaan. En mennyt töihin huonon palkkatarjouksen takia. Ei kai ydinvoimalan tietokone ohjelmia suunnittelemaan valita ihan ymmärtämättömiä."

      Tämä ei minusta liity aiheeseen. Selittäisitkö?

      "Puhut tasa-arvosta. Kysynkinkin, onko tasa-arvoista, että lasten kasvatus ja koulutus toteutetaan naisten toimesta tytöille soveltuvin menetelmin? Negatiiviset seuraukset poikiin sivistyneenä ihmisenä tietänet?"

      Pojat ja nuoret miehet kyllä syrjäytyvät valitettavan paljon, mutta se ei liity kasvattajien sukupuoleen vaan ihan muihin asioihin.

      On tärkeää muistaa, että feminismi ajaa kaikkien sukupuolten asiaa, myös poikien ja miesten: esimerkiksi Vihreiden Emma Kari on pitänyt poikien ja miesten syrjäytymistä esillä eduskunnassa.

      "Tuli tälle sivustolle vain siksi, että kopioisin etusivunne muita keskusteluja varten. Tästä näkee, miten harhaan varsinkin feministit ovat menneet ja kuinka pitkälle luopumus on edennyt. Tahdon sinulle kaikesta huolimatta kaikkea hyvää ja että Jumala kirkastaisi sinulle itsensä."

      Kiitos toivotuksesta. Minulla ja Jumalalla menee itse asiassa tosi hyvin! Hän on ohjannut minua lukemaan erityisesti Vanhan Testamentin profeettakirjoja, joissa yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus nostetaan Jumalan valtakunnan tärkeimmäksi ominaisuudeksi. Sitä työtä tässä tehdään!

      "Plokistani joukokuronen.omablogi löytyisi syvällistä asiaa, jos jotain kiinnostaisi missä mennään selvällä Suomen kielellä."

      Hyvä että kirjoitat!

      Poista
  6. Hyvä Tuukka. Sinun tekstistäsi saa selvän toisin kuin Enteen uudelleen määriteltyjä sanoja sisältävästä. Turhaa ajanhukkausta nämä keskustelut ihmisten kanssa, jotka tietävät kaiken ja eivät anna arvoa toisin ajattelijoille. Tyypillistä nykyaikaa, vaaditaan suvaitsevaisuutta, mutta ei itse suvaita muita mielipiteitä. Painavaa asiaa löytyisi plokistani joukokuronen.omablogi.fi selvällä Suomen kielellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouko,

      ihmettelen suhtautumistasi. Itsehän tässä tuomitset minut ajanhukaksi ja toteat jo etukäteen, etten suvaitse muita mielipiteitä. Eikö tuollainen juuri ole sitä että "tietää jo kaiken eikä anna arvoa toisin ajattelijoille"?

      Poista
    2. Nimi taivutetaan muuten "Ennen". Kiitos!

      Poista
  7. Milloinkahan meillä tulee vastareaktio tälle sateenkaari-ihmisten "lähimmäisenrakkaudelle" meitä fundamentalisteja kohtaan, kun meitä pakotetaan toimimaan vastoin omaatuntoamme.
    Trumppia äänistivät valkoiset työläismiehet ja kristityt. Miten tämä on mahdollista? Hän lupasi työpaikkoja työläisille ja kristityille ilmeisesti uskononvapautta, eikö näin. (Moni kristitty yrittäjä on tuomittu sakkoihin homojen syrjinnästä sen takia, ettei ole vakaumuksensa takia voinut suostua järjestämään samaa sukupuolta oleville pareille näiden vaatimia palveluja.) Siis ”kiitos” sateenkaariväki ja ay-pomot Trumpista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On valitettavaa, jos ihmisen omatunto on yhdenvertaisuuden toteuttamisen esteenä. En kuitenkaan voi tinkiä yhdenvertaisuuden tavoitteesta, vaikka olenkin aidosti pahoillani siitä että silloin jotkut joutuvat toimimasn omaatuntoaan vastaan. Kurja tilanne.

      Mutta millaisissa tilanteissa vaikkapa Suomessa todellisuudessa on näin? Kertoisitko?

      Trumpista. Monissa paikoin ymmärrettävä tyytymättömyys oman tilanteen huononemiseen kanavoituu ainoaan tarjottuun oljenkorteen, helppoja ratkaisuja lupaileviin populisteihin. Valitettavasti politiikassa ei usein ole helppoja ratkaisuja, eivätkä oikeistopopulistien lupaukset voi toteutua.

      On hyvä sanonta: kun on tottunut etuoikeuteen, yhdenvertaisuus tuntuu sorrolta. Yhdenvertaisuuspuhe kirkossa ja yhteiskunnassa on vielä melko tuore asia. Koitetaan tehdä kummastakin parempi paikka niin, ettei se olisi keneltäkään pois!

      Poista